המעין
הקדמה לביאורי הגר"א על תורת כהנים / רבי שלמה פישר זצ"ל
רבי שלמה פישר זצ"ל
הקדמה לביאורי הגר"א על תורת כהנים
בשנת תשי"ט יצאה לאור מהדורה של מדרש ההלכה תורת כהנים עם אוסף פירושי ראשונים ואחרונים [ספרא דבי רב הוא ספר תורת כהנים, הוצאת ספרא, ירושלים תשי"ט]. על פירושיו-הגהותיו של הגר"א היה מופקד הג"ר שלמה פישר זצ"ל [להלן: רבינו]. באותה שנה היה רבינו בן כ"ז. עבודה זו כללה עיבוד של ארבעה מקורות שונים מתורתו של הגר"א על התו"כ, ולכך הוקצב לו זמן של כשלושה חודשים [ראה להלן ליד הע' 32 ]. כתוספת לעבודה כבירה זו כתב רבינו הקדמה פלאית, פיוטית, כגדולי המחברים בדורות קדמאי, המשלבת מקורות מכל מרחבי התורה שבכתב והתורה שבעל פה, מהנגלה ומהנסתר [בס"ה כמאה וחמישים מקורות (!) מתוך הקדמה של כ-1300 מילה, דהיינו שכמעט ולא נעשה שימוש במילים 'סתמיות']. חיבתו של רבינו לשירה ופיוט ליוותה אותו מנעוריו, ובכתב ידו נותרו כמה וכמה שירים מילדותו. הוא היה נוהג לומר שיש לההדיר כראוי את הקדמותיהם המליציות של גדולי רבותינו, על מנת להראות העמים והשרים את יופין. על כן באנו בזאת לקיים רצונו של צדיק בראשית ביכורי יצירתו. עיקר מטרתנו בההדרה זו של ההקדמה היא ציון מקורותיו של רבינו [ואף כשהמקורות מפורסמים וידועים לא נמנענו מלציינם], ובמקומות ספורים הוספנו מילים בודדות ממה ששיערנו בדעתנו בכוונת רמזיו. בהערות לא הסתפקנו בציון המקור בלבד, אלא הצגנו את המקורות כצורתן ובשלמותן ככל הניתן [מלבד שם הוי"ה שבמקומו מופיע: ה'], וזאת משום שבמקומות מספר שינה רבינו את צורת המקור כדרך המליצות, כגון 'אדם מועט לעולם', ולכן יש להשוות היטב את לשון המקור ללשון רבינו. יש לציין שאת המקורות, רובן ככולן, מצאנו בעזרת פרויקט השו"ת. כל מה שיצא מתחת ידינו הצבנו בהערות השוליים. ב'פנים' השתדלנו לא לשנות מאומה מדברי רבינו כפי שבאו בדפוס, ובאותן מקומות בודדים שהוצרכנו לכך ציינו את הדבר בהערות. הדברים מובאים כאן לכבודו לקראת מלאת שנה לפטירתו בי"ד בכסלו תשפ"ב. תנצב"ה.
אברהם ליפשיץ, אלון שבות
הקדמת המסדר להגהות וביאורי הגר"א
אמר המסדר. חבלים נפלו בנעימים אף נחלת שפרה עלי. אברך את ה' אשר יעצני[1], ובימין צדק תמכני[2], להיות מתעסק בקדשים[3], לאסוף ולכנס כל כתבי קודש הקודשים, עיר וקדיש מן שמיא נחית[4], ריוה דמר לבר אלהין[5] ורוח אליהין קדישין ביה[6], מרנא ורבנא אליהו רבה[7] זללה"ה, דשייכי לספר תו"כ, להגיהם ולסדרם על מכונם[8] דבר דבור על אופניו[9].
(ואמנם יצדק על המלאכה הזאת מאמר החכם מכל אדם תפוחי זהב במשכיות כסף דבר דבור על אופניו, והוא על דרך שכתב המורה לצדקה[10] בביאור המשל הזה כי משכיות הם הגופות המפותחות בפיתוחים משובכים, ר"ל אשר בהם מקומות פתוחים דקי העיניים מאוד כמעשה הצורפים, ונקראו כן מפני שיעבור בהם הראות, ותרגום וישקף ויסתכי. ואמר כי משל תפוח זהב בשבכת כסף דקת הנקבים מהם הוא הדבר הדבור על אופניו וכו', כמו זה התפוח של הזהב אשר כיסוהו בשבכת כסף דקת העיניים מאוד, וכשיֵראה מרחוק או מבלתי התבוננות יחשוב הרואה בו שהוא תפוח של כסף, וכשיסתכל איש חד הראות השתכלות טובה יתבאר לו מה שבתוכו וידע שהוא זהב. אלו דבריו ז"ל. ויתכן עוד בביאור המשל הנזכר עניין נאות גם הוא לעניין המלאכה הזאת, והוא כי החפץ היקר לא תיבחן מעלתו בהימצאו במקום זולת מקומו, כי אמנם תפוחי הזהב תיבחן מעלתם בהיותם שוכנים במשכיות הכסף, להיות הכסף מין שפל ממין הזהב ושניהם תחת סוג אחד [וכדין הגדר הנבחן מסוג והבדל], וכן הוא בהיות הדבר דבור על אופניו, כי אז תיבחן מעלתו ביתר שאת. והבן)[11].
והנה לא נעלם[12] ממני, כי אף כי מלאכה היא ואינה חכמה[13], אבל מלאכת מחשבת[14] היא ומלאכת שמים, וכבר הזהירו החכמים את הסופר המהיר והבקי השלם שנאמר עליו עפעפיך יישירו נגדך, ואמרו לו הוי זהיר במלאכתך, שמלאכתך מלאכת שמים, שמא אתה מחסר אות אחת או מייתר אות אחת נמצאת וכו'[15]. ואמנם בכל כוחי עבדתי[16] את העבודה הזאת[17], וזכרתי מאמרם ז"ל[18] צריך אדם שיהיו עיניו ולבו ואוזניו מכוונים לדברי תורה, וכן הוא אומר בן אדם וגו', והלא דברים ק"ו ומה ביהמ"ק שנראה בעיניים ונמדד ביד אדם צריך אדם שיהיו עיניו ולבו ואוזניו מכוונים, דברי תורה שהם כהררים התלויים בשערה על אחת כמה וכמה. אולם שגיאות מי יבין[19], ואם המצא ימצא[20] ח"ו שנמצאתי ממעט במלאכת שמים[21] הנה באמת אמרו[22] הכל לפי מה שהוא אדם[23], ידע איניש בנפשיה[24] ונודע באשר הוא אדם מועט לעולם[25], ספרא בצירא ותנא בצירא[26], לא חכימאה ולא חוזאה וכו' לא גמרנא ולא סדרנא[27], גברא דלא ידע מאי מחוו ליה במחוג מחווי קמי מלכא[28], אתמהה, ומצורף לזה מיעוט המקום, כי קצר המצע מהשתרע והמסכה צרה[29], עד כי הרחבת הלשון ממני נבצרה, ולא היה בידי אלא למינקט לישנא קייטא וקצרה. והשלישי הכי נכבד מיעוט הזמן, כי היה דבר המלאכה נחוץ[30], ותשלם המלאכה[31] בתלת ירחי וקצת יומין[32], ואף גם זאת[33] גנובתי יום וגנובתי לילה[34], דאפילו לגירסא בעלמא[35] כקורא באגרת[36] ודאי דלא ספקה[37]. ומהנך טעמי (ג' מיעוטים הללו, כלו בעש"ן[38] כלו) נמי אם אמרתי אבוא העיר[39] על כל נעלם[40], ועל כל פירוש מחודש לאמור ראה זה חדש הוא[41], תמנו חפש מחופש וקרב איש ולב עמוק[42] ועדיין לא הגענו לחצי כבודו[43], ומלאכת הקודש היאך נעשית[44]. אלא סתמתי הדברים כמות שהן, וסמכתי על המעיין, פרט למקומות מועטים אשר אני אמרתי בחפזי[45] לפום ריהטא מידי עברי שמה[46] [ומצוין בראשיהם תיבת א"ה], ומעטים הם, זעיר שם זעיר שם[47], נער יספרם[48], ואולי ברצות ה' דרכי[49] אעברה נא פרשתא דא ואתנייה[50] לדרוש ולתור[51] כאשר עם לבבי[52], שם אבוא במשפט על כל נעלם[53] לרוח משפט[54] ולרוח באר[55], כתוב חזון ובאר על הלוחות למען ירוץ כל קורא בו[56].
ועתה אגיד לך את הרשום בכתב אמת[57] מה משפט הספר ומעשהו[58].
ונהר יוצא מעדן[59] חכמתו[60] של רבינו ז"ל, ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים:
- (כ"י ח"ח = כתב יד חפץ חיים) - שם האחד פישון, פי שונה הלכות (זהר בראשית)[61] דשמעתתיה בפומיה[62], פיה פתחה בחכמה[63], פום ממלל רברבן[64], הלכות גדולות שנה[65] לנו רבי משנה ברורה והלכה ברורה במקום אחד[66], הוא המורה הוא המשביר[67] לכל המון בית ישראל[68], כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה"צ הוא[69] (והיא לו נדפסה בתורת כהנים שעם פירושו ז"ל, ושם פשט בעל הבית את ידו[70] הגדולה להראות בה טעמי תורה[71], ומיניה שים טעם[72] על כל הגהה שנה ופירש[73] דרך ארוכה[74] בפנים מסבירות[75] כיד ה' הטובה עליו[76], ואנכי בדרך נחני ה'[77] לרגל המלאכה אשר לפני[78] ללקט אורות[79] תחת שולחנו[80], זה השלחן אשר לפני ה'[81], כביר מצאה ידי[82] כל נתח טוב ושמן[83], וקצרתי משדמי תנובותיו[84] לחם בכורים וכרמל בצקלוני[85], ליושבים לפני ה' יהיה לאכול לשבעה ולמכסה עתיק[86]. ויש והעזתי פני ברבי[87] ונקיטנא בשפולי גלימא[88] דכהנא רבא, דחקתי ונכנסתי[89] לפני ולפנים[90] להיות עומד ומשמש[91] לפניו ביראה ודן לפניו בקרקע[92], וא"ש את"מ וההי"ב)[93].
- (כ"י ב' = כתב יד ב') - ושם הנהר השני גיחון, וסימנך סתם מי גיחון[94], סתם ולא פירש[95], גיחון דא איהו רמז (שם)[96], שם רמז ואין מספר[97], עליה איתמר לגבר אשר דרכו נסתרה ויסר אלֹה בעדו (שם)[98], כי סתומים וחתומים הדברים[99] כדברי הספר החתום אשר יתנו אותו אל יודע הספר לאמור קרא נא זה, ואמר לא אוכל כי חתום הוא[100], לא ידענא מאי קאמר[101] (וכפי הנראה העתק משובש הוא מגליוני התו"כ של רבינו או של תלמידו, ולא עוד אלא שרוב פעמים במקום שהיה מחק בפנים הספר על כמה מילות ובצדו היה תקון בגליון נוסח הגירסא הנכונה, העתיק המעתיק את המחיקה וכתב ל"ג הכי, ואילו את התיקון שבצידו לאמור הכי גרסינן השמיט, והיה כלא היה. ואולי הספר שהעתיק ממנו היה קרוע בצדדיו, והציל משיני הכיליון כאשר יציל הרועה וגו'[102]. אולם מה שמתמיה ביותר הוא מה שלא ציין את הפרקים וההלכות שבתו"כ שעליהן מוסבות ההגהות, והסתפק בציון הדפים שבתו"כ). ואמת יהגה חכי[103], כי כמה פעמים עמדתי מרעיד[104] על הדבר, ואתבונן על המראה[105] להבין בו בינה, אשתומם כשעה חדא[106], ופעמים השקפתי בו שתים ושלוש שעות[107] עד שהאיר הקב"ה את עיני[108] ומצאתי פתר סתר כתבא למקרי ופשרא להודעא[109] ואוכלה ותהי בפי כדבש למתוק[110] (ואפריון נמטייה[111] להאי גברא יקירא מיקירי ירושלים[112] מוהרר"ש קליינרמן נ"י אשר לו היה הכת"י הזה למורשה, והוא נ"י יגע ועמל שנים רבות על מוצאיו ומובאיו[113], והרבה נעזרתי בציוניו והערותיו, וכמה מהם הבאתי בפנים הספר והם מצוינים בראשם בתיבת הגה).
- (אד"א = אדרת אליהו) - ושם הנהר השלישי חדקל, שמימיו חדין וקלין, ודא לישנא חדידא קלה לדרשה (שם)[114] יושב ודורש כמשה מפי הגבורה[115] על כל קוץ וקוץ תלי תלים של הלכות[116] בלישנא קלילא[117] ודרך קצרה וערוכה[118], היא הדרך הישרה שהיא תפארת לעושיה[119], ומבליע בנעימה[120] דבש וחלב תחת לשונו[121] לשון הזהב[122], חידושים ערבים ופירושים מתוקנים כל חיך הטועמו אומר לי לי[123] (ודע, כי מבלתי יכולת[124] לזרות ולהבר,[125] יש והבאתי מאד"א דברים שהם ספק מרבינו ספק מהמגיה).
- (הכת"י הגדול) - והנהר הרביעי הוא הנהר הגדול נהר פרת, אוותיטנין של נהרות (ב"ר)[126], אותו שמתי אבן בוחן פנת יקרת מוסד מוסד[127], מה טובו ומה יפיו[128] לא בא כבושם ההוא[129], ונתן עליו הוד מלכות[130], ממנו פנה ממנו יתד[131] תלוי עליו כל שלטי הגבורים[132], כל הני סולמי דפרת נינהו[133], שמימיו פרין ורבין[134] ופירותיו מעידין עליו[135], ועל הנחל יעלה על שפתו מזה ומזה כל עץ מאכל, לא יבול עלהו ולא יתום פריו לחדשיו יבכר, כי מימיו מן המקדש המה יוצאים, והיה פריו למאכל ועלהו לתרופה[136].
וכה משפטי[137] אותם[138], לקוח את הספרים האלה, את החתום המצוה והחוקים ואת הגלוי[139], וקרב אותם אחד אל אחד והיו אחד בידי[140], אחד באחד יגשו[141] ואיש בדרכיו ילכון ולא יעבטון אורחותם, ואיש את אחיו לא ידחקון גבר במסילתו ילכון[142], והיה שם מסלול ודרך, ודרך הקדש יקרא לה, הולך דרך ואוילים לא יתעו[143], ואזינך תשמענה דבר מאחריך לאמר זה הדרך לכו בו כי תאמינו וכי תשמאילו[144], בלכתך לא יצר צעדיך ואם תרוץ לא תכשל[145].
עוד זאת אדרש לעשות להם[146], את האובדת אבקש ואת הנדחת אשיב, ולנשברת אחבוש, ואת החולה אחזק ארענה במשפט[147], אוספה הצולעה, והנדחה אקבצה[148], דרשו מעל ספר ה' וקראו אחת מהנה לא נעדרה[149].
ועתה מה קיויתי ה' תוחלתי לך היא וגו'[150], רבות עשית אתה ה' אלהי נפלאותיך ומחשבותיך אלינו, אין ערוך אליך אגידה ואדברה עצמו מספר וגו', אז אמרתי הנה באתי במגילת ספר כתוב עלי, לעשות רצונך אלהי חפצתי ותורתך בתוך מעי[151], הדריכני באמיתך ולמדני כי אתה אלהי ישעי אותך קויתי כל היום וגו'[152], תודיעני אורח חיים שובע שמחות את פניך נעימות בימינך נצח.[153]
ירושלים קרתא[154], מעלי יומא דעצרתא[155], שנת תנא דבי ר' אליהו לפרט.
שלמה בן לאותו צדיק במעשיו תמים בדרכיו[156] רבי אהרן זללה"ה פישר
[1] חֲבָלִ֣ים נָֽפְלוּ־לִ֭י בַּנְּעִמִ֑ים אַף־נַ֝חֲלָ֗ת שָֽׁפְרָ֥ה עָלָֽי:אֲבָרֵ֗ךְ אֶת־ה' אֲשֶׁ֣ר יְעָצָ֑נִי אַף־לֵ֝יל֗וֹת יִסְּר֥וּנִי כִלְיוֹתָֽי: [תהילים טז, ו-ז].
[2] אַל־תִּירָא֙ כִּ֣י עִמְּךָ־אָ֔נִי אַל־תִּשְׁתָּ֖ע כִּֽי־אֲנִ֣י אֱלֹהֶ֑יךָ אִמַּצְתִּ֙יךָ֙ אַף־עֲזַרְתִּ֔יךָ אַף־ תְּמַכְתִּ֖יךָ בִּימִ֥ין צִדְקִֽי: [ישעיהו מא, י].
[3] מתעסק בקדשים [זבחים מז, א, ועוד] במשמעות של עוסק ללא כוונה. ורמז כאן רבינו הן לתוכן המדרש שבחלקו הגדול שייך לסדר קדשים, והן לתורת הגר"א 'קדש הקדשים'. ושמא בענוותנותו כיוון גם למעט את איכות עבודתו.
[4] חָזֵ֥ה הֲוֵ֛ית בְּחֶזְוֵ֥י רֵאשִׁ֖י עַֽל־מִשְׁכְּבִ֑י וַאֲלוּ֙ עִ֣יר וְקַדִּ֔ישׁ מִן־שְׁמַיָּ֖א נָחִֽת: [דניאל ד, י], וברש"י שם: חזה הוית - רואה הייתי: ואלו עיר וקדיש - והוא מלאך, שהוא ער לעולם וקדוש.
[5] עָנֵ֣ה וְאָמַ֗ר הָֽא־אֲנָ֨ה חָזֵ֜ה גֻּבְרִ֣ין אַרְבְּעָ֗ה שְׁרַ֙יִן֙ מַהְלְכִ֣ין בְּגֽוֹא־נוּרָ֔א וַחֲבָ֖ל לָא־אִיתַ֣י בְּה֑וֹן וְרֵוֵהּ֙ דִּ֣י רביעיא רְֽבִיעָאָ֔ה דָּמֵ֖ה לְבַר־אֱלָהִֽין: [דניאל ג, כה], וברש"י שם: ורוה די רביעאה - ותוארו של רביעי: תדמה לבר אלהין - דומה למלאך וכו'.
[6] וְעַ֣ד אָחֳרֵ֡ין עַל֩ קָֽדָמַ֨י דָּנִיֵּ֜אל דִּֽי־שְׁמֵ֤הּ בֵּלְטְשַׁאצַּר֙ כְּשֻׁ֣ם אֱלָהִ֔י וְדִ֛י רֽוּחַ־אֱלָהִ֥ין קַדִּישִׁ֖ין בֵּ֑הּ וְחֶלְמָ֖א קָֽדָמ֥וֹהִי אַמְרֵֽת: [דניאל ד, ה].
[7] רב ענן הוה רגיל אליהו דאתי גביה, דהוה מתני ליה סדר דאליהו, כיון דעבד הכי איסתלק. יתיב בתעניתא ובעא רחמי ואתא. כי אתא הוה מבעית ליה בעותי, ועבד תיבותא ויתיב קמיה, עד דאפיק ליה סידריה. והיינו דאמרי: סדר דאליהו רבה, סדר אליהו זוטא [כתובות קו, א].
[8] וּמֵרָאשֵׁי֙ הָֽאָב֔וֹת בְּבוֹאָ֕ם לְבֵ֥ית ה' אֲשֶׁ֣ר בִּירוּשָׁלִָ֑ם הִֽתְנַדְּבוּ֙ לְבֵ֣ית הָֽאֱלֹהִ֔ים לְהַעֲמִיד֖וֹ עַל־מְכוֹנֽוֹ: [עזרא ב, סח].
[9] תַּפּוּחֵ֣י זָ֭הָב בְּמַשְׂכִּיּ֥וֹת כָּ֑סֶף דָּ֝בָ֗ר דָּבֻ֥ר עַל־אָפְנָֽיו: [משלי כה, יא].
[10] הרמב"ם בפתיחתו למורה הנבוכים.
[11] נראה כוונתו, שלפי המשל הראשון הכסף מהווה כיסוי לזהב כך שהחיצוניות מטעה לחשוב שהזהב אינו אלא כסף, ואילו לפי המשל השני אדרבה – הכסף דווקא מדגיש את מעלת הזהב, מתוך ששניהם שייכים לאותו סוג ואעפ"כ הזהב עולה על הכסף, וכביכול מתכבד הזהב בקלונו של הכסף. וכך ביחס לנמשל, עבודתו של רבינו: כלפי המשל הראשון - כתבי הגר"א בחיצוניותם נראים חתומים וסתומים, אך בפנימיותם, לאחר העבודה הנאותה, נחשפת פנימיותם המשולה לזהב; וכלפי המשל השני - רק אם נשווה את כתבי הגר"א ללא עיבודם ובירורם למה שנתקבל מהם לאחר המלאכה הגדולה הזו נוכל להיווכח עד כמה הייתה המלאכה הזו מועילה.
[12] וַיַּגֶּד־לָ֥הּ שְׁלֹמֹ֖ה אֶת־כָּל־דְּבָרֶ֑יהָ וְלֹֽא־נֶעְלַ֤ם דָּבָר֙ מִשְּׁלֹמֹ֔ה אֲשֶׁ֧ר לֹ֦א הִגִּ֖יד לָֽהּ: [דבה"י ב טז, ב], ושמא רמז כאן רבינו לשמו.
[13] יצתה תקיעת שופר ורדיית הפת, שהיא חכמה ואינה מלאכה [ר"ה כט, ב].
[14] וּבַחֲרֹ֥שֶׁת אֶ֛בֶן לְמַלֹּ֖את וּבַחֲרֹ֣שֶׁת עֵ֑ץ לַעֲשׂ֖וֹת בְּכָל־מְלֶ֥אכֶת מַחֲשָֽׁבֶת: [שמות לה, לג].
[15] וכשבאתי אצל רבי ישמעאל אמר לי: בני, מה מלאכתך? אמרתי לו: לבלר אני. אמר לי: בני, הוי זהיר במלאכתך שמלאכתך מלאכת שמים היא, שמא אתה מחסר אות אחת או מייתר אות אחת - נמצאת מחריב את כל העולם כולו [עירובין יג. א].
[16] וְאַתֵּ֖נָה יְדַעְתֶּ֑ן כִּ֚י בְּכָל־כֹּחִ֔י עָבַ֖דְתִּי אֶת־אֲבִיכֶֽן: [בראשית לא, ו].
[17] וְהָיָ֣ה כִֽי־יְבִֽיאֲךָ֣ ה' אֶל־אֶ֣רֶץ הַֽ֠כְּנַעֲנִי וְהַחִתִּ֨י וְהָאֱמֹרִ֜י וְהַחִוִּ֣י וְהַיְבוּסִ֗י אֲשֶׁ֨ר נִשְׁבַּ֤ע לַאֲבֹתֶ֙יךָ֙ לָ֣תֶת לָ֔ךְ אֶ֛רֶץ זָבַ֥ת חָלָ֖ב וּדְבָ֑שׁ וְעָבַדְתָּ֛ אֶת־הָעֲבֹדָ֥ה הַזֹּ֖את בַּחֹ֥דֶשׁ הַזֶּֽה: [שמות יג, ה].
[18] ספרי האזינו, שלה; רש"י, דברים לב, מו.
[19] שְׁגִיא֥וֹת מִֽי־יָבִ֑ין מִֽנִּסְתָּר֥וֹת נַקֵּֽנִי: [תהילים יט, יג].
[20] אִֽם־הִמָּצֵא֩ תִמָּצֵ֨א בְיָד֜וֹ הַגְּנֵבָ֗ה מִשּׁ֧וֹר עַד־חֲמ֛וֹר עַד־שֶׂ֖ה חַיִּ֑ים שְׁנַ֖יִם יְשַׁלֵּֽם: [שמות כב, ג].
[21] אמר רבי ירמיה בר אבא אמר ריש לקיש: אין תלמיד חכם רשאי לישב בתענית, מפני שממעט במלאכת שמים [תענית יא, ב].
[22] משנה כלים יז, יא.
[23] תיבה זו, וכן התיבות 'המקום' ו'הזמן' המודגשות להלן מופיעות בדפוס בפיזור אותיות, וכוונת רבינו לשלושת המושגים עולם שנה נפש [ספר יצירה פרק שישי משנה ב], וכתב רבינו אדם כנגד נפש, מקום כנגד עולם, זמן כנגד שנה.
[24] אמר רבא: לידע [ובילקו"ש תהילים רמז תשכה: ידע] אינש בנפשיה אם צדיק גמור הוא אם לאו [ברכות סא, ב].
[25] אדם מועד לעולם [ב"ק כו, א].
[26] ספרא בצירא, תנא תוספאה [ע"ז ט, א].
[27] אנא לא חכימאה אנא, ולא חוזאה אנא, ולא יחידאה אנא, אלא גמרנא וסדרנא אנא [פסחים קה, ב].
[28] גברא דלא ידע מאי מחוו ליה במחוג יחוי קמי מלכא? [חגיגה ה, ב].
[29] כִּֽי־קָצַ֥ר הַמַּצָּ֖ע מֵֽהִשְׂתָּרֵ֑עַ וְהַמַּסֵּכָ֥ה צָ֖רָה כְּהִתְכַּנֵּֽס: [ישעיהו כח, כ].
[30] וַיֹּ֤אמֶר דָּוִד֙ לַאֲחִימֶ֔לֶךְ וְאִ֛ין יֶשׁ־פֹּ֥ה תַֽחַת־יָדְךָ֖ חֲנִ֣ית אוֹ־חָ֑רֶב כִּ֣י גַם־חַרְבִּ֤י וְגַם־כֵּלַי֙ לֹֽא־לָקַ֣חְתִּי בְיָדִ֔י כִּֽי־הָיָ֥ה דְבַר־הַמֶּ֖לֶךְ נָחֽוּץ: [שמ"א כא, ט].
[31] וַתִּשְׁלַם֙ כָּל־הַמְּלָאכָ֔ה אֲשֶׁ֥ר עָשָׂ֛ה הַמֶּ֥לֶךְ שְׁלֹמֹ֖ה בֵּ֣ית ה' וַיָּבֵ֨א שְׁלֹמֹ֜ה אֶת־קָדְשֵׁ֣י׀ דָּוִ֣ד אָבִ֗יו אֶת־הַכֶּ֤סֶף וְאֶת־הַזָּהָב֙ וְאֶת־הַכֵּלִ֔ים נָתַ֕ן בְּאֹצְר֖וֹת בֵּ֥ית ה': [מל"א ז, נא], ושמא רמז כאן רבינו לשמו.
[32] בתר דנפק, א"ל רבי יוחנן לר"ל: ראיתי לבן פדת שיושב ודורש כמשה מפי הגבורה, א"ל ר"ל: דידיה היא? מתניתא היא. היכא תנא ליה? בתורת כהנים. נפק תנייה בתלתא יומי, וסברה בתלתא ירחי [יבמות עב, ב]. ומסתבר שרמז כאן רבינו שזמן עבודתו על הספרא כזמנו של רבי יוחנן.
[33] וְאַף־גַּם־זֹ֠את בִּֽהְיוֹתָ֞ם בְּאֶ֣רֶץ אֹֽיְבֵיהֶ֗ם לֹֽא־מְאַסְתִּ֤ים וְלֹֽא־גְעַלְתִּים֙ לְכַלֹּתָ֔ם לְהָפֵ֥ר בְּרִיתִ֖י אִתָּ֑ם כִּ֛י אֲנִ֥י ה' אֱלֹהֵיהֶֽם: [ויקרא כו, מד].
[34] טְרֵפָה֙ לֹא־הֵבֵ֣אתִי אֵלֶ֔יךָ אָנֹכִ֣י אֲחַטֶּ֔נָּה מִיָּדִ֖י תְּבַקְשֶׁ֑נָּה גְּנֻֽבְתִ֣י י֔וֹם וּגְנֻֽבְתִ֖י לָֽיְלָה: [בראשית לא, לט].
[35] גירסא בעלמא [מנחות צב, ב]
[36] לית לך אלא כיי דמר רבי אבהו בשם ר"א ובלבד שלא יהא כקורא באיגרת [ירושלמי, ברכות ד, ד]; רבי עקיבה אומר אף הקורא בספרים החיצונים כגון ספרי בן סירא וספרי בן לענה, אבל ספרי המירס וכל ספרים שנכתבו מיכן והילך הקורא בהן כקורא באיגרת [ירושלמי סנהדרין י, א]. ובקרבן העדה שם: הקורא בהן כקורא באיגרת. שאדם קורא לצורך ענייניו שאינו מעיין בהם, אף אלו מותר לקרותן דרך עראי, אבל לא יוציא זמנו בהן:
[37] בדלא ספקה [כתובות ע, ב].
[38] = עולם שנה נפש; כִּ֤י רְשָׁעִ֨ים׀ יֹאבֵ֗דוּ וְאֹיְבֵ֣י ה' כִּיקַ֣ר כָּרִ֑ים כָּל֖וּ בֶעָשָׁ֣ן כָּֽלוּ: [תהילים לז, כ]; ובספר תורת משה לחת"ס, במדבר שבועות: איתא בספר יצירה דכל הקדושות נכללים בג' עולם שנה נפש, והסימן עליו כלו בעשן ימי (תהלים קב, ד), בעשן היינו בע'ולם ש'נה נ'פש, עולם הוא קדושת המקום, ושנה קדושת הזמן, והנפש קדושת הגוף קדושת עצמו.
[39] אִם־אָמַרְנוּ֩ נָב֨וֹא הָעִ֜יר וְהָרָעָ֤ב בָּעִיר֙ וָמַ֣תְנוּ שָׁ֔ם וְאִם־יָשַׁ֥בְנוּ פֹ֖ה וָמָ֑תְנוּ וְעַתָּ֗ה לְכוּ֙ וְנִפְּלָה֙ אֶל־מַחֲנֵ֣ה אֲרָ֔ם אִם־יְחַיֻּ֣נוּ נִֽחְיֶ֔ה וְאִם־יְמִיתֻ֖נוּ וָמָֽתְנוּ: [מל"ב ז, ד], ורמז רבינו 'העיר' לשון הערה, דהיינו להעיר על כל דבר נעלם שדורש פירוש.
[40] כִּ֤י אֶת־כָּל־מַֽעֲשֶׂ֔ה הָאֱלֹהִ֛ים יָבִ֥א בְמִשְׁפָּ֖ט עַ֣ל כָּל־נֶעְלָ֑ם אִם־ט֖וֹב וְאִם־רָֽע: [קהלת יב, יד].
[41] יֵ֥שׁ דָּבָ֛ר שֶׁיֹּאמַ֥ר רְאֵה־זֶ֖ה חָדָ֣שׁ ה֑וּא כְּבָר֙ הָיָ֣ה לְעֹֽלָמִ֔ים אֲשֶׁ֥ר הָיָ֖ה מִלְּפָנֵֽנוּ: [קהלת א, י].
[42] יַֽחְפְּֽשׂוּ־עוֹלֹ֗ת תַּ֭מְנוּ חֵ֣פֶשׂ מְחֻפָּ֑שׂ וְקֶ֥רֶב אִ֝֗ישׁ וְלֵ֣ב עָמֹֽק: [תהילים סד, ז], וברד"ק: כלומר, כל מה שיוכל אדם לחפש ולחקור בלבו וכל עמקי המחשבות, כל מה שיוכל להתחשב בקרב איש וכו'.
[43] אמרו לה, אפילו עושה כן אלף אלפים עדיין לחצי כבוד שאמרה התורה לא הגיע [ירושלמי פאה א, א].
[44] וכי מאחר ששוהין תשע שעות ביום בתפילה, תורתן היאך משתמרת, ומלאכתן היאך נעשית? [ברכות לב, ב]; וכל מלאכת הקדש בהן הייתה נעשית [תוספתא שקלים ב, טו].
[45] אֲ֭נִי אָמַ֣רְתִּי בְחָפְזִ֑י כָּֽל־הָאָדָ֥ם כֹּזֵֽב: [תהילים קטז, יא].
[46] וַיְהִ֨י הַיּ֜וֹם וַיַּעֲבֹ֧ר אֱלִישָׁ֣ע אֶל־שׁוּנֵ֗ם וְשָׁם֙ אִשָּׁ֣ה גְדוֹלָ֔ה וַתַּחֲזֶק־בּ֖וֹ לֶאֱכָל־ לָ֑חֶם וַֽיְהִי֙ מִדֵּ֣י עָבְר֔וֹ יָסֻ֥ר שָׁ֖מָּה לֶאֱכָל־לָֽחֶם: [מל"ב ד, ח].
[47] כִּ֣י צַ֤ו לָצָו֙ צַ֣ו לָצָ֔ו קַ֥ו לָקָ֖ו קַ֣ו לָקָ֑ו זְעֵ֥יר שָׁ֖ם זְעֵ֥יר שָֽׁם: [ישעיהו כח, י].
[48] וּשְׁאָ֥ר עֵ֛ץ יַעְר֖וֹ מִסְפָּ֣ר יִֽהְי֑וּ וְנַ֖עַר יִכְתְּבֵֽם: [ישעיהו י, יט].
[49] בִּרְצ֣וֹת ה' דַּרְכֵי־אִ֑ישׁ גַּם־א֝וֹיְבָ֗יו יַשְׁלִ֥ם אִתּֽוֹ: [משלי טז, ז].
[50] כגון דאמרי אינשי: אעבור פרשתא דא ואתנייה: [מגילה ד, א].
[51] וְנָתַ֣תִּי אֶת־לִבִּ֗י לִדְר֤וֹשׁ וְלָתוּר֙ בַּֽחָכְמָ֔ה עַ֛ל כָּל־אֲשֶׁ֥ר נַעֲשָׂ֖ה תַּ֣חַת הַשָּׁמָ֑יִם ה֣וּא׀ עִנְיַ֣ן רָ֗ע נָתַ֧ן אֱלֹהִ֛ים לִבְנֵ֥י הָאָדָ֖ם לַעֲנ֥וֹת בּֽוֹ: [קהלת א, יז].
[52] בֶּן־אַרְבָּעִ֨ים שָׁנָ֜ה אָנֹכִ֗י בִּ֠שְׁלֹחַ מֹשֶׁ֨ה עֶֽבֶד־ה' אֹתִ֛י מִקָּדֵ֥שׁ בַּרְנֵ֖עַ לְרַגֵּ֣ל אֶת־הָאָ֑רֶץ וָאָשֵׁ֤ב אֹתוֹ֙ דָּבָ֔ר כַּאֲשֶׁ֖ר עִם־לְבָבִֽי: [יהושע יד, ז], ושמא רמז כאן רבינו במילה 'לתור' לכלב בן יפנה.
[53] כִּ֤י אֶת־כָּל־מַֽעֲשֶׂ֔ה הָאֱלֹהִ֛ים יָבִ֥א בְמִשְׁפָּ֖ט עַ֣ל כָּל־נֶעְלָ֑ם אִם־ט֖וֹב וְאִם־רָֽע: [קהלת יב, יד].
[54] וּלְר֖וּחַ מִשְׁפָּ֑ט לַיּוֹשֵׁב֙ עַל־הַמִּשְׁפָּ֔ט וְלִ֨גְבוּרָ֔ה מְשִׁיבֵ֥י מִלְחָמָ֖ה שָֽׁעְרָה: [ישעיהו כח, ו].
[55] אִ֣ם׀ רָחַ֣ץ אֲדֹנָ֗י אֵ֚ת צֹאַ֣ת בְּנוֹת־צִיּ֔וֹן וְאֶת־דְּמֵ֥י יְרוּשָׁלִַ֖ם יָדִ֣יחַ מִקִּרְבָּ֑הּ בְּר֥וּחַ מִשְׁפָּ֖ט וּבְר֥וּחַ בָּעֵֽר: [ישעיהו ד, ד], ושינה רבינו ל'באר', לשון ביאור.
[56] וַיַּעֲנֵ֤נִי ה' וַיֹּ֔אמֶר כְּת֣וֹב חָז֔וֹן וּבָאֵ֖ר עַל־הַלֻּח֑וֹת לְמַ֥עַן יָר֖וּץ ק֥וֹרֵא בֽוֹ: [חבקוק ב, ב].
[57] אֲבָל֙ אַגִּ֣יד לְךָ֔ אֶת־הָרָשׁ֥וּם בִּכְתָ֖ב אֱמֶ֑ת וְאֵ֨ין אֶחָ֜ד מִתְחַזֵּ֤ק עִמִּי֙ עַל־אֵ֔לֶּה כִּ֥י אִם־מִיכָאֵ֖ל שַׂרְכֶֽם: [דניאל י, כא].
[58] וַיֹּ֣אמֶר מָנ֔וֹחַ עַתָּ֖ה יָבֹ֣א דְבָרֶ֑יךָ מַה־יִּֽהְיֶ֥ה מִשְׁפַּט־הַנַּ֖עַר וּמַעֲשֵֽׂהוּ: [שופטים יג, יב].
[59] רבינו מוצא רמז בארבע נהרות גן עדן [בראשית ב י-יד] לארבע עדי הנוסח שהיו בפניו לתורת הגר"א על התו"כ: וְנָהָר֙ יֹצֵ֣א מֵעֵ֔דֶן לְהַשְׁק֖וֹת אֶת־הַגָּ֑ן וּמִשָּׁם֙ יִפָּרֵ֔ד וְהָיָ֖ה לְאַרְבָּעָ֥ה רָאשִֽׁים: שֵׁ֥ם הָֽאֶחָ֖ד פִּישׁ֑וֹן ה֣וּא הַסֹּבֵ֗ב אֵ֚ת כָּל־אֶ֣רֶץ הַֽחֲוִילָ֔ה אֲשֶׁר־שָׁ֖ם הַזָּהָֽב: וּֽזֲהַ֛ב הָאָ֥רֶץ הַהִ֖וא ט֑וֹב שָׁ֥ם הַבְּדֹ֖לַח וְאֶ֥בֶן הַשֹּֽׁהַם: וְשֵֽׁם־הַנָּהָ֥ר הַשֵּׁנִ֖י גִּיח֑וֹן ה֣וּא הַסּוֹבֵ֔ב אֵ֖ת כָּל־אֶ֥רֶץ כּֽוּשׁ: וְשֵׁ֨ם הַנָּהָ֤ר הַשְּׁלִישִׁי֙ חִדֶּ֔קֶל ה֥וּא הַֽהֹלֵ֖ךְ קִדְמַ֣ת אַשּׁ֑וּר וְהַנָּהָ֥ר הָֽרְבִיעִ֖י ה֥וּא פְרָֽת:
[60] ונה"ר יוצא מעדן זה בינ"ה, יוצא מעדן, יוצא מן החכמה שהוא סוד המקור הנמשך מכתר עליון [שערי אורה השער התשיעי].
[61] ד"א ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים, אלין אנון ארבעה דנכנסו לפרדס, חד עאל בפישו"ן דאיהו פי שונה הלכות [זוהר בראשית כו, ב], ורמז רבינו למפעלו ההלכתי הגדול של מרן הח"ח.
[62] כי נח נפשיה דרב ספרא לא קרעו רבנן עליה. אמרי: לא גמרינן מיניה. אמר להו אביי: מי תניא הרב שמת, חכם שמת תניא. ועוד: כל יומא שמעתתיה בפומין בבי מדרשא [מו"ק כה, א].
[63] פִּ֭יהָ פָּתְחָ֣ה בְחָכְמָ֑ה וְתֽוֹרַת־חֶ֝֗סֶד עַל־לְשׁוֹנָֽהּ: [משלי לא, כו]; תיבה זו - וכן תיבות: 'בינה' 'תפארת' 'מלכות' להלן - נדפסו בפיזור אותיות.
[64] מִשְׂתַּכַּ֨ל הֲוֵ֜ית בְּקַרְנַיָּ֗א וַ֠אֲלוּ קֶ֣רֶן אָחֳרִ֤י זְעֵירָה֙ סִלְקָ֣ת ביניהון בֵּֽינֵיהֵ֔ן וּתְלָ֗ת מִן־ קַרְנַיָּא֙ קַדְמָ֣יָתָ֔א אתעקרו אֶתְעֲקַ֖רָה מִן־קדמיה קֳדָמַ֑הּ וַאֲל֨וּ עַיְנִ֜ין כְּעַיְנֵ֤י אֲנָשָׁא֙ בְּקַרְנָא־דָ֔א וּפֻ֖ם מְמַלִּ֥ל רַבְרְבָֽן: [דניאל ז, ח].
[65] אמר רב יהודה אמר שמואל: הלכות גדולות שנו כאן [בבא מציעא קיב, ב].
[66] אלא מה אני מקיים ישוטטו לבקש את דבר ה' ולא ימצאו - שלא ימצאו הלכה ברורה ומשנה ברורה במקום אחד [שבת קלח, ב – קלט, א].
[67] וְיוֹסֵ֗ף ה֚וּא הַשַּׁלִּ֣יט עַל־הָאָ֔רֶץ ה֥וּא הַמַּשְׁבִּ֖יר לְכָל־עַ֣ם הָאָ֑רֶץ וַיָּבֹ֙אוּ֙ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֔ף וַיִּשְׁתַּֽחֲווּ־ל֥וֹ אַפַּ֖יִם אָֽרְצָה: [בראשית מב, ו].
[68] וַיְחַלֵּ֨ק לְכָל־הָעָ֜ם לְכָל־הֲמ֣וֹן יִשְׂרָאֵל֘ לְמֵאִ֣ישׁ וְעַד־אִשָּׁה֒ לְאִ֗ישׁ חַלַּ֥ת לֶ֙חֶם֙ אַחַ֔ת וְאֶשְׁפָּ֣ר אֶחָ֔ד וַאֲשִׁישָׁ֖ה אֶחָ֑ת וַיֵּ֥לֶךְ כָּל־הָעָ֖ם אִ֥ישׁ לְבֵיתֽוֹ: [שמ"ב ו, יט].
[69] כִּֽי־שִׂפְתֵ֤י כֹהֵן֙ יִשְׁמְרוּ־דַ֔עַת וְתוֹרָ֖ה יְבַקְשׁ֣וּ מִפִּ֑יהוּ כִּ֛י מַלְאַ֥ךְ ה'־צְבָא֖וֹת הֽוּא: [מלאכי ב, ז].
[70] פשט בעל הבית את ידו לחוץ ונתן לתוך ידו של עני [משנה שבת א, א].
[71] מפני מה אין מקנחין בימין אלא בשמאל?... רבי עקיבא אומר: מפני שמראה בה טעמי תורה [ברכות סב, א].
[72] וּמִנִּי֘ שִׂ֣ים טְעֵם֒ [רש"י: כלומר יושם חוק] דִּי֩ כָל־עַ֨ם אֻמָּ֜ה וְלִשָּׁ֗ן דִּֽי־יֵאמַ֤ר שלה שָׁלֻו֙ עַ֣ל אֱלָהֲה֗וֹן דִּֽי־שַׁדְרַ֤ךְ מֵישַׁךְ֙ וַעֲבֵ֣ד נְג֔וֹא הַדָּמִ֣ין יִתְעֲבֵ֔ד וּבַיְתֵ֖הּ נְוָלִ֣י יִשְׁתַּוֵּ֑ה כָּל־קֳבֵ֗ל דִּ֣י לָ֤א אִיתַי֙ אֱלָ֣הּ אָחֳרָ֔ן דִּֽי־יִכֻּ֥ל לְהַצָּלָ֖ה כִּדְנָֽה: [דניאל ג, כט].
[73] תנא: שנה ופירש - יותר מכולן [פסחים מט, ב].
[74] פעם אחת הייתי מהלך בדרך, וראיתי תינוק יושב על פרשת דרכים. ואמרתי לו: באיזה דרך נלך לעיר? אמר לי: זו קצרה וארוכה וזו ארוכה וקצרה [עירובין נג, ב].
[75] א"ר חנינא בר פפא, נראה להם הקדוש ברוך הוא פנים זעופות, פנים בינוניות, פנים מסבירות, פנים שוחקות. פנים זועמות למקרא, כשאדם מלמד את בנו תורה צריך ללמדו באימה. פנים בינונית למשנה. פנים מסבירות לתלמוד. פנים שוחקות לאגדה [פסיקתא דרב כהנא (מנדלבוים) יב].
[76] וְאִגֶּ֡רֶת אֶל־אָסָף֩ שֹׁמֵ֨ר הַפַּרְדֵּ֜ס אֲשֶׁ֣ר לַמֶּ֗לֶךְ אֲשֶׁ֣ר יִתֶּן־לִ֣י עֵצִ֡ים לְ֠קָרוֹת אֶת־ שַׁעֲרֵ֨י הַבִּירָ֤ה אֲשֶׁר־לַבַּ֙יִת֙ וּלְחוֹמַ֣ת הָעִ֔יר וְלַבַּ֖יִת אֲשֶׁר־אָב֣וֹא אֵלָ֑יו וַיִּתֶּן־לִ֣י הַמֶּ֔לֶךְ כְּיַד־אֱלֹהַ֖י הַטּוֹבָ֥ה עָלָֽי: [נחמיה ב, ח].
[77] וַיֹּ֗אמֶר בָּר֤וּךְ ה' אֱלֹהֵי֙ אֲדֹנִ֣י אַבְרָהָ֔ם אֲ֠שֶׁר לֹֽא־עָזַ֥ב חַסְדּ֛וֹ וַאֲמִתּ֖וֹ מֵעִ֣ם אֲדֹנִ֑י אָנֹכִ֗י בַּדֶּ֙רֶךְ֙ נָחַ֣נִי ה' בֵּ֖ית אֲחֵ֥י אֲדֹנִֽי: [בראשית כד, כז].
[78] יַעֲבָר־נָ֥א אֲדֹנִ֖י לִפְנֵ֣י עַבְדּ֑וֹ וַאֲנִ֞י אֶֽתְנָהֲלָ֣ה לְאִטִּ֗י לְרֶ֨גֶל הַמְּלָאכָ֤ה אֲשֶׁר־לְפָנַי֙ וּלְרֶ֣גֶל הַיְלָדִ֔ים עַ֛ד אֲשֶׁר־אָבֹ֥א אֶל־אֲדֹנִ֖י שֵׂעִֽירָה: [בראשית לג, יד].
[79] וַיֵּצֵ֨א אֶחָ֣ד אֶל־הַשָּׂדֶה֘ לְלַקֵּ֣ט אֹרֹת֒ וַיִּמְצָא֙ גֶּ֣פֶן שָׂדֶ֔ה וַיְלַקֵּ֥ט מִמֶּ֛נּוּ פַּקֻּעֹ֥ת שָׂדֶ֖ה מְלֹ֣א בִגְד֑וֹ וַיָּבֹ֗א וַיְפַלַּ֛ח אֶל־סִ֥יר הַנָּזִ֖יד כִּֽי־לֹ֥א יָדָֽעוּ: [מל"ב ד, לט].
[80] וַיֹּ֣אמֶר אֲדֹֽנִי־בֶ֗זֶק שִׁבְעִ֣ים׀ מְלָכִ֡ים בְּֽהֹנוֹת֩ יְדֵיהֶ֨ם וְרַגְלֵיהֶ֜ם מְקֻצָּצִ֗ים הָי֤וּ מְלַקְּטִים֙ תַּ֣חַת שֻׁלְחָנִ֔י כַּאֲשֶׁ֣ר עָשִׂ֔יתִי כֵּ֥ן שִׁלַּם־לִ֖י אֱלֹהִ֑ים וַיְבִיאֻ֥הוּ יְרוּשָׁלִַ֖ם וַיָּ֥מָת שָֽׁם: [שופטים א, ז].
[81] הַמִּזְבֵּ֡חַ עֵ֣ץ שָׁלוֹשׁ֩ אַמּ֨וֹת גָּבֹ֜הַּ וְאָרְכּ֣וֹ שְׁתַּֽיִם־אַמּ֗וֹת וּמִקְצֹֽעוֹתָיו֙ ל֔וֹ וְאָרְכּ֥וֹ וְקִֽירֹתָ֖יו עֵ֑ץ וַיְדַבֵּ֣ר אֵלַ֔י זֶ֚ה הַשֻּׁלְחָ֔ן אֲשֶׁ֖ר לִפְנֵ֥י ה': [יחזקאל מא, כב].
[82] אִם־אֶ֭שְׂמַח כִּי־רַ֣ב חֵילִ֑י וְכִֽי־כַ֝בִּ֗יר מָצְאָ֥ה יָדִֽי: [איוב לא, כה].
[83] אֱסֹ֤ף נְתָחֶ֙יהָ֙ אֵלֶ֔יהָ כָּל־נֵ֥תַח ט֖וֹב יָרֵ֣ךְ וְכָתֵ֑ף מִבְחַ֥ר עֲצָמִ֖ים מַלֵּֽא: [יחזקאל כד, ד]; וַֽיִּמְצְא֤וּ מִרְעֶה֙ שָׁמֵ֣ן וָט֔וֹב וְהָאָ֙רֶץ֙ רַחֲבַ֣ת יָדַ֔יִם וְשֹׁקֶ֖טֶת וּשְׁלֵוָ֑ה כִּ֣י מִן־חָ֔ם הַיֹּשְׁבִ֥ים שָׁ֖ם לְפָנִֽים: [דבהי"א ד, מ].
[84] יַרְכִּבֵ֙הוּ֙ עַל־במותי בָּ֣מֳתֵי אָ֔רֶץ וַיֹּאכַ֖ל תְּנוּבֹ֣ת שָׂדָ֑י וַיֵּנִקֵ֤הֽוּ דְבַשׁ֙ מִסֶּ֔לַע וְשֶׁ֖מֶן מֵחַלְמִ֥ישׁ צֽוּר: [דברים לב, יג].
[85] וְאִ֨ישׁ בָּ֜א מִבַּ֣עַל שָׁלִ֗שָׁה וַיָּבֵא֩ לְאִ֨ישׁ הָאֱ-לֹהִ֜ים לֶ֤חֶם בִּכּוּרִים֙ עֶשְׂרִֽים־ לֶ֣חֶם שְׂעֹרִ֔ים וְכַרְמֶ֖ל בְּצִקְלֹנ֑וֹ וַיֹּ֕אמֶר תֵּ֥ן לָעָ֖ם וְיֹאכֵֽלוּ: [מל"ב ד, מב].
[86] וְהָיָ֨ה סַחְרָ֜הּ וְאֶתְנַנָּ֗הּ קֹ֚דֶשׁ לַֽה' לֹ֥א יֵֽאָצֵ֖ר וְלֹ֣א יֵֽחָסֵ֑ן כִּ֣י לַיֹּשְׁבִ֞ים לִפְנֵ֤י ה' יִֽהְיֶ֣ה סַחְרָ֔הּ לֶאֱכֹ֥ל לְשָׂבְעָ֖ה וְלִמְכַסֶּ֥ה עָתִֽיק: [ישעיהו כג, יח].
[87] ואמר רבי: ילדות הייתה בי והעזתי פני בנתן הבבלי [ב"ב קלא, א].
[88] אמר ליה: אי הות התם - הות נקיטנא בשיפולי גלימא ורהטת אבתראי [סנהדרין קב, ב].
[89] משל למה הדבר דומה - למלך בשר ודם שעשה סעודה לעבדיו, בא עני אחד ועמד על הפתח, אמר להם: תנו לי פרוסה אחת ולא השגיחו עליו; דחק ונכנס אצל המלך [ברכות לא, ב].
[90] תניא, אמר רבי ישמעאל בן אלישע: פעם אחת נכנסתי להקטיר קטורת לפני ולפנים [ברכות ז, א].
[91] הרי זה ראוי להיות כהן גדול עומד ומשמש על גבי המזבח [יבמות סט, ב].
[92] וביבנה ארבעה: רבי אליעזר, ורבי יהושע, ורבי עקיבא, ושמעון התימני דן לפניהם בקרקע [סנהדרין יז, ב].
[93] = ואם שגיתי אתי תלין משוגתי והשם הטוב יכפר בעד. וְאַף־אָמְנָ֥ם שָׁגִ֑יתִי אִ֝תִּ֗י תָּלִ֥ין מְשׁוּגָתִֽי: [איוב יט, ד]; כִּ֣י מַרְבִּ֣ית הָעָ֡ם רַ֠בַּת מֵֽאֶפְרַ֨יִם וּמְנַשֶּׁ֜ה יִשָּׂשכָ֤ר וּזְבֻלוּן֙ לֹ֣א הִטֶּהָ֔רוּ כִּֽי־ אָכְל֥וּ אֶת־הַפֶּ֖סַח בְּלֹ֣א כַכָּת֑וּב כִּי֩ הִתְפַּלֵּ֨ל יְחִזְקִיָּ֤הוּ עֲלֵיהֶם֙ לֵאמֹ֔ר ה' הַטּ֖וֹב יְכַפֵּ֥ר בְּעַֽד: [דבהי"ב ל, יח].
[94] תנו רבנן: ששה דברים עשה חזקיהו המלך, על שלשה הודו לו ועל שלשה לא הודו לו... סתם מי גיחון - ולא הודו לו [ברכות י, ב].
[95] שלא יהיו הרשעים אומרים ברא את העולם סתם ולא פירש לנו איזה דרך רעה שנפרוש ממנה ונבוא לטובה [תנחומא ראה].
[96] ד"א ומשם יפרד והיה לארבעה ראשים אלין אנון ארבעה דנכנסו לפרדס... תניינא עאל בגיחו"ן ותמן הוא קבור ההוא דאתמר ביה (ויקרא יא) כל הולך על גחון גבריא"ל גבר אל עליה אתמר (איוב ג) לגבר אשר דרכו נסתרה ויסך אלוה בעדו ולא ידע גבר קבורתיה עד יומא הדין דאתגלייא תמן ודא איהו רמז ולחכימא ברמיזא [זוהר בראשית כו, ב].
[97] זֶ֤ה׀ הַיָּ֥ם גָּדוֹל֘ וּרְחַ֪ב יָ֫דָ֥יִם שָֽׁם־רֶ֭מֶשׂ וְאֵ֣ין מִסְפָּ֑ר חַיּ֥וֹת קְ֝טַנּ֗וֹת עִם־ גְּדֹלֽוֹת: [תהילים קד, כה].
[98] זוהר, שם; לְ֭גֶבֶר אֲשֶׁר־דַּרְכּ֣וֹ נִסְתָּ֑רָה וַיָּ֖סֶךְ אֱ-ל֣וֹהַּ בַּעֲדֽוֹ: [איוב ג, כג].
[99] וַיֹּ֖אמֶר לֵ֣ךְ דָּנִיֵּ֑אל כִּֽי־סְתֻמִ֧ים וַחֲתֻמִ֛ים הַדְּבָרִ֖ים עַד־עֵ֥ת קֵֽץ: [דניאל יב, ט].
[100] וַתְּהִ֨י לָכֶ֜ם חָז֣וּת הַכֹּ֗ל כְּדִבְרֵי֘ הַסֵּ֣פֶר הֶֽחָתוּם֒ אֲשֶֽׁר־יִתְּנ֣וּ אֹת֗וֹ אֶל־יוֹדֵ֥עַ הספר סֵ֛פֶר לֵאמֹ֖ר קְרָ֣א נָא־זֶ֑ה וְאָמַר֙ לֹ֣א אוּכַ֔ל כִּ֥י חָת֖וּם הֽוּא:[ישעיהו כט, יא].
[101] ואמר רב יוסף: אלמלא תרגומא דהאי קרא לא ידענא מאי קאמר [מגילה ג, א].
[102] כֹּה֘ אָמַ֣ר ה' כַּאֲשֶׁר֩ יַצִּ֨יל הָרֹעֶ֜ה מִפִּ֧י הָאֲרִ֛י שְׁתֵּ֥י כְרָעַ֖יִם א֣וֹ בְדַל־אֹ֑זֶן כֵּ֣ן יִנָּצְל֞וּ בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל הַיֹּֽשְׁבִים֙ בְּשֹׁ֣מְר֔וֹן בִּפְאַ֥ת מִטָּ֖ה וּבִדְמֶ֥שֶׁק עָֽרֶשׂ: [עמוס ג, יב].
[103] כִּֽי־אֱ֭מֶת יֶהְגֶּ֣ה חִכִּ֑י וְתוֹעֲבַ֖ת שְׂפָתַ֣י רֶֽשַׁע: [משלי ח, ז].
[104] וַיֹּ֣אמֶר אֵלַ֡י דָּנִיֵּ֣אל אִישׁ־חֲ֠מֻדוֹת הָבֵ֨ן בַּדְּבָרִ֜ים אֲשֶׁר֩ אָנֹכִ֨י דֹבֵ֤ר אֵלֶ֙יךָ֙ וַעֲמֹ֣ד עַל־עָמְדֶ֔ךְ כִּ֥י עַתָּ֖ה שֻׁלַּ֣חְתִּי אֵלֶ֑יךָ וּבְדַבְּר֥וֹ עִמִּ֛י אֶת־הַדָּבָ֥ר הַזֶּ֖ה עָמַ֥דְתִּי מַרְעִֽיד: [דניאל י, יא].
[105] וַאֲנִ֣י דָנִיֵּ֗אל נִהְיֵ֤יתִי וְנֶֽחֱלֵ֙יתִי֙ יָמִ֔ים וָאָק֕וּם וָאֶֽעֱשֶׂ֖ה אֶת־מְלֶ֣אכֶת הַמֶּ֑לֶךְ וָאֶשְׁתּוֹמֵ֥ם עַל־הַמַּרְאֶ֖ה וְאֵ֥ין מֵבִֽין: [דניאל ח, כז].
[106] אֱדַ֨יִן דָּֽנִיֵּ֜אל דִּֽי־שְׁמֵ֣הּ בֵּלְטְשַׁאצַּ֗ר אֶשְׁתּוֹמַם֙ כְּשָׁעָ֣ה חֲדָ֔ה וְרַעְיֹנֹ֖הִי יְבַהֲלֻנֵּ֑הּ עָנֵ֨ה מַלְכָּ֜א וְאָמַ֗ר בֵּלְטְשַׁאצַּר֙ חֶלְמָ֤א וּפִשְׁרֵא֙ אַֽל־יְבַהֲלָ֔ךְ עָנֵ֤ה בֵלְטְשַׁאצַּר֙ וְאָמַ֔ר מראי מָרִ֕י חֶלְמָ֥א לשנאיך לְשָׂנְאָ֖ךְ וּפִשְׁרֵ֥הּ לעריך לְעָרָֽךְ: [דניאל ד, טז].
[107] והשקיף בה שתים ושלוש שעות ולא העלוהו [ברכות כט, א].
[108] לא זזו משם נושאים ונותנין בדבר עד שהאיר הקדוש ברוך הוא את עיניהם [מגילה א, ה].
[109] וַאֲנָה֙ שִׁמְעֵ֣ת עליך עֲלָ֔ךְ דִּֽי־תוכל תִיכּ֥וּל פִּשְׁרִ֛ין לְמִפְשַׁ֖ר וְקִטְרִ֣ין לְמִשְׁרֵ֑א כְּעַ֡ן הֵן֩ תוכל תִּכּ֨וּל כְּתָבָ֜א לְמִקְרֵ֗א וּפִשְׁרֵהּ֙ לְהוֹדָ֣עֻתַ֔נִי אַרְגְּוָנָ֣א תִלְבַּ֗שׁ והמונכא וְהַֽמְנִיכָ֤א דִֽי־דַהֲבָא֙ עַֽל־צַוְּארָ֔ךְ וְתַלְתָּ֥א בְמַלְכוּתָ֖א תִּשְׁלַֽט: [דניאל ה, טז].
[110] וַיֹּ֣אמֶר אֵלַ֗י בֶּן־אָדָם֙ בִּטְנְךָ֤ תַֽאֲכֵל֙ וּמֵעֶ֣יךָ תְמַלֵּ֔א אֵ֚ת הַמְּגִלָּ֣ה הַזֹּ֔את אֲשֶׁ֥ר אֲנִ֖י נֹתֵ֣ן אֵלֶ֑יךָ וָאֹ֣כְלָ֔ה וַתְּהִ֥י בְּפִ֖י כִּדְבַ֥שׁ לְמָתֽוֹק: [יחזקאל ג, ג].
[111] אמר להו: אפריון נמטייה לרבי שמעון [בבא מציעא קיט, א].
[112] מיקירי ירושלים היו מלוין אותו עד סוכה הראשונה [יומא סו, ב].
[113] יָדַ֙עְתָּ֙ אֶת־אַבְנֵ֣ר בֶּן־נֵ֔ר כִּ֥י לְפַתֹּתְךָ֖ בָּ֑א וְלָדַ֜עַת אֶת־מוֹצָֽאֲךָ֙ וְאֶת־מבואך מ֣וֹבָאֶ֔ךָ וְלָדַ֕עַת אֵ֛ת כָּל־אֲשֶׁ֥ר אַתָּ֖ה עֹשֶֽׂה: [שמ"ב ג, כה].
[114] תליתאה עאל בחדק"ל חד קל ודא לישנא חדידא קלא לדרשא [זוהר בראשית כו, ב].
[115] א"ל רבי יוחנן לר"ל: ראיתי לבן פדת שיושב ודורש כמשה מפי הגבורה, א"ל ר"ל: דידיה היא? מתניתא היא. היכא תנא ליה? בתורת כהנים [יבמות עב, ב].
[116] קווצותיו תלתלים. אמר רב חסדא אמר מר עוקבא: מלמד שיש לדרוש על כל קוץ וקוץ תילי תילים של הלכות [עירובין כא, ב].
[117] אמר רב יהודה אמר רב: האי תנא ירושלמי הוא, דתני לישנא קלילא [בבא קמא ו, ב].
[118] פעם אחת הייתי מהלך בדרך, וראיתי תינוק יושב על פרשת דרכים. ואמרתי לו: באיזה דרך נלך לעיר? אמר לי: זו קצרה וארוכה וזו ארוכה וקצרה [עירובין נג, ב].
[119] רבי אומר איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם כל שהיא תפארת לעושה ותפארת לו מן האדם [אבות ב, א].
[120] תניא, אמר רבי טרפון: פעם אחת עליתי אחר אחי אמי לדוכן, והטיתי אזני אצל כהן גדול, ושמעתי שהבליע שם בנעימת אחיו הכהנים [קדושין עא, א].
[121] נֹ֛פֶת תִּטֹּ֥פְנָה שִׂפְתוֹתַ֖יִךְ כַּלָּ֑ה דְּבַ֤שׁ וְחָלָב֙ תַּ֣חַת לְשׁוֹנֵ֔ךְ וְרֵ֥יחַ שַׂלְמֹתַ֖יִךְ כְּרֵ֥יחַ לְבָנֽוֹן: [שיר השירים ד, יא].
[122] וַיִּקַּ֣ח יְהוֹשֻׁ֣עַ אֶת־עָכָ֣ן בֶּן־זֶ֡רַח וְאֶת־הַכֶּ֣סֶף וְאֶת־הָאַדֶּ֣רֶת וְֽאֶת־לְשׁ֣וֹן הַזָּהָ֡ב וְֽאֶת־ בָּנָ֡יו וְֽאֶת־בְּנֹתָ֡יו וְאֶת־שׁוֹרוֹ֩ וְאֶת־חֲמֹר֨וֹ וְאֶת־צֹאנ֤וֹ וְאֶֽת־אָהֳלוֹ֙ וְאֶת־כָּל־אֲשֶׁר־ל֔וֹ וְכָל־ יִשְׂרָאֵ֖ל עִמּ֑וֹ וַיַּעֲל֥וּ אֹתָ֖ם עֵ֥מֶק עָכֽוֹר: [יהושע ז, כד].
[123] חכלילי עינים מיין, כל חיך שטועמו אומר לי לי [כתובות קיא, ב].
[124] מִבִּלְתִּ֞י יְכֹ֣לֶת ה' לְהָבִיא֙ אֶת־הָעָ֣ם הַזֶּ֔ה אֶל־הָאָ֖רֶץ אֲשֶׁר־נִשְׁבַּ֣ע לָהֶ֑ם וַיִּשְׁחָטֵ֖ם בַּמִּדְבָּֽר: [במדבר יד, טז].
[125] בָּעֵ֣ת הַהִ֗יא יֵאָמֵ֤ר לָֽעָם־הַזֶּה֙ וְלִיר֣וּשָׁלִַ֔ם ר֣וּחַ צַ֤ח שְׁפָיִים֙ בַּמִּדְבָּ֔ר דֶּ֖רֶךְ בַּת־עַמִּ֑י ל֥וֹא לִזְר֖וֹת וְל֥וֹא לְהָבַֽר: [ירמיהו ד, יא].
[126] פרת אוותינטין [!] של נהרות [בראשית רבה טז, ובפירוש מנחת יהודה: כלומר הגדול והחזק מכולן].
[127] לָכֵ֗ן כֹּ֤ה אָמַר֙ אֲדֹנָ֣י אלוקים הִנְנִ֛י יִסַּ֥ד בְּצִיּ֖וֹן אָ֑בֶן אֶ֣בֶן בֹּ֨חַן פִּנַּ֤ת יִקְרַת֙ מוּסָ֣ד מוּסָּ֔ד הַֽמַּאֲמִ֖ין לֹ֥א יָחִֽישׁ: [ישעיהו כח, טז].
[128] כִּ֥י מַה־טּוּב֖וֹ וּמַה־יָפְי֑וֹ דָּגָן֙ בַּֽחוּרִ֔ים וְתִיר֖וֹשׁ יְנוֹבֵ֥ב בְּתֻלֽוֹת: [זכריה ט, יז].
[129] וַתִּתֵּ֨ן לַמֶּ֜לֶךְ מֵאָ֥ה וְעֶשְׂרִ֣ים׀ כִּכַּ֣ר זָהָ֗ב וּבְשָׂמִ֛ים הַרְבֵּ֥ה מְאֹ֖ד וְאֶ֣בֶן יְקָרָ֑ה לֹא־בָא֩ כַבֹּ֨שֶׂם הַה֥וּא עוֹד֙ לָרֹ֔ב אֲשֶׁר־נָתְנָ֥ה מַֽלְכַּת־שְׁבָ֖א לַמֶּ֥לֶךְ שְׁלֹמֹֽה: [מל"א י, י].
[130] וַיְגַדֵּ֨ל ה' אֶת־שְׁלֹמֹה֙ לְמַ֔עְלָה לְעֵינֵ֖י כָּל־יִשְׂרָאֵ֑ל וַיִּתֵּ֤ן עָלָיו֙ ה֣וֹד מַלְכ֔וּת אֲ֠שֶׁר לֹֽא־הָיָ֧ה עַל־כָּל־מֶ֛לֶךְ לְפָנָ֖יו עַל־יִשְׂרָאֵֽל: [דבהי"א כט, כה].
[131] מִמֶּ֤נּוּ פִנָּה֙ מִמֶּ֣נּוּ יָתֵ֔ד מִמֶּ֖נּוּ קֶ֣שֶׁת מִלְחָמָ֑ה מִמֶּ֛נּוּ יֵצֵ֥א כָל־נוֹגֵ֖שׂ יַחְדָּֽו: [זכריה י, ד].
[132] כְּמִגְדַּ֤ל דָּוִיד֙ צַוָּארֵ֔ךְ בָּנ֖וּי לְתַלְפִּיּ֑וֹת אֶ֤לֶף הַמָּגֵן֙ תָּל֣וּי עָלָ֔יו כֹּ֖ל שִׁלְטֵ֥י הַגִּבּוֹרִֽים: [שיר השירים ד, ד].
[133] דאמר רב יהודה אמר רב: הנודר ממימי פרת - אסור בכל מימות שבעולם... אמר רב משרשיא: הנהו סולמי דפרת נינהו. והא כתיב והנהר הרביעי הוא פרת! אמר רב נחמן בר יצחק ואיתימא רב אחא בר יעקב: הוא פרת דמעיקרא [בכורות נה, א]. וברש"י שם: הוא פרת דמעיקרא - הוא פרת הנזכר למעלה ונהר יוצא מעדן וגו' שהשלושה נפרדין ממנו. ואולי כוונת רבינו שכ"י זה הוא המקור של שלושת עדי הנוסח האחרים.
[134] מאי פרת - שמימיו פרין ורבין [ברכות נט, ב].
[135] אומרים לאילני מאכל, למה אין קולכם הולך, אמרו להם אין אנו צריכין פירותינו מעידין עלינו [בראשית רבה טז].
[136] וְעַל־הַנַּ֣חַל יַעֲלֶ֣ה עַל־שְׂפָת֣וֹ מִזֶּ֣ה׀ וּמִזֶּ֣ה׀ כָּל־עֵֽץ־מַ֠אֲכָל לֹא־יִבּ֨וֹל עָלֵ֜הוּ וְלֹֽא־יִתֹּ֣ם פִּרְי֗וֹ לָֽחֳדָשָׁיו֙ יְבַכֵּ֔ר כִּ֣י מֵימָ֔יו מִן־הַמִּקְדָּ֖שׁ הֵ֣מָּה יֽוֹצְאִ֑ים והיו וְהָיָ֤ה פִרְיוֹ֙ לְמַֽאֲכָ֔ל וְעָלֵ֖הוּ לִתְרוּפָֽה: [יחזקאל מז, יב].
[137] וְאִ֨ישׁ וְאִשָּׁ֜ה לֹֽא־יְחַיֶּ֣ה דָוִ֗ד לְהָבִ֥יא גַת֙ לֵאמֹ֔ר פֶּן־יַגִּ֥דוּ עָלֵ֖ינוּ לֵאמֹ֑ר כֹּֽה־עָשָׂ֤ה דָוִד֙ וְכֹ֣ה מִשְׁפָּט֔וֹ כָּל־הַ֨יָּמִ֔ים אֲשֶׁ֥ר יָשַׁ֖ב בִּשְׂדֵ֥ה פְלִשְׁתִּֽים: [שמ"א כז, יא].
[138] וְדִבַּרְתִּ֤י מִשְׁפָּטַי֙ אוֹתָ֔ם עַ֖ל כָּל־רָעָתָ֑ם אֲשֶׁ֣ר עֲזָב֗וּנִי וַֽיְקַטְּרוּ֙ לֵאלֹהִ֣ים אֲחֵרִ֔ים וַיִּֽשְׁתַּחֲו֖וּ לְמַעֲשֵׂ֥י יְדֵיהֶֽם: [ירמיהו א, טז].
[139] וָאֶקַּ֖ח אֶת־סֵ֣פֶר הַמִּקְנָ֑ה אֶת־הֶֽחָת֛וּם הַמִּצְוָ֥ה וְהַחֻקִּ֖ים וְאֶת־הַגָּלֽוּי: [ירמיהו לב, יא].
[140] וְקָרַ֨ב אֹתָ֜ם אֶחָ֧ד אֶל־אֶחָ֛ד לְךָ֖ לְעֵ֣ץ אֶחָ֑ד וְהָי֥וּ לַאֲחָדִ֖ים בְּיָדֶֽךָ: [יחזקאל לז, יז].
[141] אֶחָ֣ד בְּאֶחָ֣ד יִגַּ֑שׁוּ וְ֝ר֗וּחַ לֹא־יָב֥וֹא בֵֽינֵיהֶֽם: [איוב מא, ח].
[142] כְּגִבּוֹרִ֣ים יְרֻצ֔וּן כְּאַנְשֵׁ֥י מִלְחָמָ֖ה יַעֲל֣וּ חוֹמָ֑ה וְאִ֤ישׁ בִּדְרָכָיו֙ יֵֽלֵכ֔וּן וְלֹ֥א יְעַבְּט֖וּן אֹרְחוֹתָֽם: וְאִ֤ישׁ אָחִיו֙ לֹ֣א יִדְחָק֔וּן גֶּ֥בֶר בִּמְסִלָּת֖וֹ יֵֽלֵכ֑וּן וּבְעַ֥ד הַשֶּׁ֛לַח יִפֹּ֖לוּ לֹ֥א יִבְצָֽעוּ: [יואל ב, ז-ח].
[143] וְהָיָה־שָׁ֞ם מַסְל֣וּל וָדֶ֗רֶךְ וְדֶ֤רֶךְ הַקֹּ֙דֶשׁ֙ יִקָּ֣רֵא לָ֔הּ לֹֽא־יַעַבְרֶ֥נּוּ טָמֵ֖א וְהוּא־לָ֑מוֹ הֹלֵ֥ךְ דֶּ֛רֶךְ וֶאֱוִילִ֖ים לֹ֥א יִתְעֽוּ: [ישעיהו לה, ח].
[144] וְאָזְנֶ֙יךָ֙ תִּשְׁמַ֣עְנָה דָבָ֔ר מֵֽאַחֲרֶ֖יךָ לֵאמֹ֑ר זֶ֤ה הַדֶּ֙רֶךְ֙ לְכ֣וּ ב֔וֹ כִּ֥י תַאֲמִ֖ינוּ וְכִ֥י תַשְׂמְאִֽילוּ: [ישעיהו ל, כא].
[145] בְּֽ֭לֶכְתְּךָ לֹא־יֵצַ֣ר צַעֲדֶ֑ךָ וְאִם־תָּ֝ר֗וּץ לֹ֣א תִכָּשֵֽׁל: [משלי ד, כא].
[146] כֹּ֤ה אָמַר֙ אֲדֹנָ֣י אלוקים ע֗וֹד זֹ֛את אִדָּרֵ֥שׁ לְבֵֽית־יִשְׂרָאֵ֖ל לַעֲשׂ֣וֹת לָהֶ֑ם אַרְבֶּ֥ה אֹתָ֛ם כַּצֹּ֖אן אָדָֽם: [יחזקאל לו, לז].
[147] אֶת־הָאֹבֶ֤דֶת אֲבַקֵּשׁ֙ וְאֶת־הַנִּדַּ֣חַת אָשִׁ֔יב וְלַנִּשְׁבֶּ֣רֶת אֶחֱבֹ֔שׁ וְאֶת־הַחוֹלָ֖ה אֲחַזֵּ֑ק וְאֶת־ הַשְּׁמֵנָ֧ה וְאֶת־הַחֲזָקָ֛ה אַשְׁמִ֖יד אֶרְעֶ֥נָּה בְמִשְׁפָּֽט: [יחזקאל לד, טז].
[148] בַּיּ֨וֹם הַה֜וּא נְאֻם־ה' אֹֽסְפָה֙ הַצֹּ֣לֵעָ֔ה וְהַנִּדָּחָ֖ה אֲקַבֵּ֑צָה וַאֲשֶׁ֖ר הֲרֵעֹֽתִי: [מיכה ד, ו].
[149] דִּרְשׁ֨וּ מֵֽעַל־סֵ֤פֶר ה' וּֽקְרָ֔אוּ אַחַ֤ת מֵהֵ֙נָּה֙ לֹ֣א נֶעְדָּ֔רָה אִשָּׁ֥ה רְעוּתָ֖הּ לֹ֣א פָקָ֑דוּ כִּֽי־פִי֙ ה֣וּא צִוָּ֔ה וְרוּח֖וֹ ה֥וּא קִבְּצָֽן: [ישעיהו לד, טז].
[150] וְעַתָּ֣ה מַה־קִּוִּ֣יתִי אֲדֹנָ֑-י תּ֝וֹחַלְתִּ֗י לְךָ֣ הִֽיא: [תהילים לט, ח].
[151] רַבּ֤וֹת עָשִׂ֨יתָ׀ אַתָּ֤ה׀ ה' אֱלֹהַי֘ נִֽפְלְאֹתֶ֥יךָ וּמַחְשְׁבֹתֶ֗יךָ אֵ֫לֵ֥ינוּ אֵ֤ין׀ עֲרֹ֬ךְ אֵלֶ֗יךָ אַגִּ֥ידָה וַאֲדַבֵּ֑רָה עָ֝צְמ֗וּ מִסַּפֵּֽר: זֶ֤בַח וּמִנְחָ֨ה׀ לֹֽא־חָפַ֗צְתָּ אָ֭זְנַיִם כָּרִ֣יתָ לִּ֑י עוֹלָ֥ה וַ֝חֲטָאָ֗ה לֹ֣א שָׁאָֽלְתָּ: אָ֣ז אָ֭מַרְתִּי הִנֵּה־בָ֑אתִי בִּמְגִלַּת־סֵ֝֗פֶר כָּת֥וּב עָלָֽי: לַֽעֲשֽׂוֹת־רְצוֹנְךָ֣ אֱ-לֹהַ֣י חָפָ֑צְתִּי וְ֝ת֥וֹרָתְךָ֗ בְּת֣וֹךְ מֵעָֽי: [תהילים מ, ו-ט].
[152] הַדְרִ֮יכֵ֤נִי בַאֲמִתֶּ֨ךָ׀ וְֽלַמְּדֵ֗נִי כִּֽי־אַ֭תָּה אֱלֹהֵ֣י יִשְׁעִ֑י אוֹתְךָ֥ קִ֝וִּ֗יתִי כָּל־הַיּֽוֹם: [תהילים כה, ה].
[153] תּֽוֹדִיעֵנִי֘ אֹ֤רַח חַ֫יִּ֥ים שֹׂ֣בַע שְׂ֭מָחוֹת אֶת־פָּנֶ֑יךָ נְעִמ֖וֹת בִּימִינְךָ֣ נֶֽצַח: [תהילים טז, יא].
[154] הלא דא היא קרתא דירושלם [סנהדרין צה, ב].
[155] מעלי יומא דעצרתא [שבת קכט, ב].
[156] דלמא תמים בדרכיו, צדיק במעשיו הוה [עבודה זרה ו. א].